Siirry pääsisältöön

Norja vs Thaimaa


Norjassa oloa vierähti viime perjantaina täyteen neljä viikkoa, siis viidettä jo viedään! En ole saanut aikaiseksi kirjoittaa blogia. On tuntunut siltä, että kirjoitus ei oikein kulje ja aikaseiksi en ole saanut paria riviä enempää. Ehkäpä nyt on siis kyseessä ollut se kuuluisa writers block.

Suurin osa ruudun toisella puolella olijoista tietänee, että tämä reissuni ei ole ensimmäinen matkani maailmalle vaan 2014 tempaisin ja lähdin reiluksi 2kk Thaimaahan. Sanen ehdotuksesta kirjoitan vähän vertailua Thaimaan ja Norjan reissuista. Siispä tässä tulee.
                                     

Ensimmäisenä mieleeni tulee elintaso, Norjassa elintaso on huikeasti paljon korkeampi kuin Thaimaassa, mikä näkyy mm. korkeampina hintoina, parempina asuntoina. Ei niin suurina luokkaeroina. Käytännön kannalta tämä on tarkoittanut pennin venyttämistä ja suurempien reissujen unohtamista täällä Norjassa. Thaimaassa puolestaan kaikki oli halpaa ja rahan käyttöä ei niin tarvinnut miettiä, reissaamaankin pystyi, vaikka joka viikonloppu. 



Asuminen, Thaimaassa asuin paikallisessa perheessä, ja aloittaessani vapaaehtoistyöt maksoin vastaavalle järjestölle pienen summan ”elättämis” kuluja, josta paikallinen perheeni sitten sai hiukan sponsori rahaa ylimääräisen suun ruokkimiseen. Edelleen lämmöllä muistelen Thai-perhettäni, kuka ties jonain päivänä palaan heitä tapaamaan. Täälä puolestaan asun opiskelija-asunnossa, pienessä yksiössä ja luonnollisesti maksan vuokraa kuukausittain ja maksan kaikesta muustakin elämisestäni aivan itse. Niin kuin jo aiemmin todettu on rahan meno täällä hyvin erilaista kuin Thaimaassa.



Kieli, thai on ehkä kymmenen kertaa vaikeampaa kuin norja ja enimmäkseen Thaimaassa pärjäiltiin englannilla, tervehdyksen, sekä muutaman hassun sanan (ja numeron) opin thaiksi.  Norjaa olen täällä ollessa oppinut yllättävän paljon, ymmärrys on kasvanut kohisten ja pystyn muodostamaan muutaman sanan yksinkertaisia lauseita. Tästä se oppiminen alkaa, Norja kärpänen on puraissut ja olen päättänyt jatkaa norjan opiskelua vielä kotonakin.





















Erilaiset sosiaaliset ympyrät, siinä missä Thaimaassa oli hulinaa ja muita ihmisiä ympärillä lähes 24/7, eikä reissu kaveria tai seuraa teelle tarvinnut koskaan suuremmin metsästää. Norjassa seuraa on saanut välillä vähän hakea. Hommaa ei tietenkään helpota, että asun aivan eri paikassa kuin lähes kaikki muut vaihto-opiskelijat. Pikkuhiljaa kuitenkin olen tutustunut muihinkin tyyppeihin ja edelleen iso kiitos kuuluu tutor opiskelijalleni, joka on ihailtavan sinnikkäästi jaksanut viihdyttää päiviäni.

Työ, Thaimaassa tein vapaaehtoistyötä ja opetin paikallisissa pikkukouluissa englantia. Työtä oli 3-4 päivänä viikossa, pari kertaa tulvien takia oli päivän hommat peruttu. Norjassa painetaan töitä 4-5 päivää viikossa, 6,5-8h päivässä. Päivien pituudet vaihtelevat ohjaajan työvuoron mukaan.

Erilaiset lähtökohdat, Thaimaahan lähdin lähes soitellen sotaan ja parin kuukauden varoitusajalla suoraan töitteni loputtua. Lähipiirini suhtautui aluksi reissuuni melkoisella hämmästyksellä, eikä varsinaisesti kiljunut riemusta. Norjaan lähtöä puolestaan hauduttelin pidemmän aikaa ennen edes varsinaisen vaihtohakemuksen tekemistä, ja pohdin reissuun lähtemisen mahdollisuuksia. Tähän reissuun sain kannustusta joka paikasta ihan ensi metreiltä alkaen. Ehkäpä siis tähän hulluuteen, hinkuuni lähteä maailmalle tasaisin väliajoin on totuttu pikkuhiljaa. Tai sitten ovat todenneet, että tuo lähtee joka tapauksessa, vastuksesta ei liene hyötyä.


Thaimaassa sai hikoilla palmun alla ja snorklata kirkkaissa vesissä. Mukaan lähti muistojen lisäksi myös paljon ymmärrystä erilaista kulttuuria kohtaan, kuinka erilainen ihmiskäsitys on ja kuinka erilaisissa oloissa ihminen voikaan elää. Norjassa olen nautiskellut ympäröivistä maisemista, sekä nautiskellut kevät helteistä, sekä tietysti kehittänyt osaamistani sairaanhoitajana ja harjoittanut kommunikaatio taitoja, kun sitä yhteistä kieltä ei aina löydy.  Kumpikin reissu on kokemuksena erittäin arvokas, ja kotiin on voinut ja voinee palata hyvillä mielin kokemusta rikkaampana.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mökki maisemissa

3 viikon virstapylväs pyörähti täyteen viime perjantaina, sen kunniaksi olin päättänyt lähteä viikonlopun mökkireissulle opiskelijaporukan kesken. Viikonloppu  siis vierähti mökillä Sjusjøenissa. Meidän 15 hengen seurueemme sai melko rauhassa nautiskella ympäröivistä maisemista, sillä high season oli todellakin ohitse ja mökkikylä oli todella hiljainen. Perjantaina lähdimme taittamaan mökkimatkaa kahden aikaan, kun hyppäsimme bussiin kohti Lillehammeria, josta matka jatkui vielä toisella bussilla Sjusjøeniin. Perillä olimme neljän jälkeen. Perjantaina vietimme iltaa pelaillen ja saunoen. Saunasta vaan puuttui jotain todella oleellista, kiuas. Se oli siis ehkä enemmänkin vain lämmin huone näin suomalaisesta näkökulmasta. Hyvää korvaushoitoa kuitenkin oikeaan saunaan pääsyä odotellessa. Lauantai aamu starttasi aamu kahveilla terassilla, maisemia ihaillessa.  Kun kaikki olivat heräilleet, ja syöneet aamupalaa päätimme lähteä pienelle kävelylle alueelle. Osan kanssa pää

Pänttäystä ja vähän muutakin

Sori, taas olen ollut hiljaa. Viime viikko meni pääsykokeisiin kuumeisesti lukiessa ja tämä viikko viime viikon luku ponnistuksesta toipuessa. Oman läppärin käytön mahdottomuus ei ole myöskään pahemmin innostanut kirjoittamaan. Nyt kuitenkin bongasin facen annetaan turun alueen ryhmästä itselleni vanhan pöytäkoneen näytön ja oma koneeni toimii taas tuon näytön avulla. Lupasin yrittää ottaa kuvia puuhistani, ja olenkin jonkun verran, en vaan ole saanut aikaiseksi julkaista niitä täällä. Laiskuus on vaivannut tätä bloggaajaa kuluneella viikolla joten kuvien laadusta en mene taakuuseen. Tässä kuitenkin jotain.  Viime viikko vierähti mm. soluja, verenkiertoa, sydämentoimintaa ja ihmisen antomiaa ja fysilogiaa noin niin kuin yleisesti päntätessä.  Tällä viikolla ehti vähän fiilistellä ihanaa kukkaan puhkeavaa luontoa. Torstaina kävin työhaastattelussa... ..ja loppuillan vietin partiokavereiden kanssa näissä maisemissa rentoutuen.  Perjantaina lähdin extemporee